24 maj 2012

EN STOR FÖRLUST FÖR GÖTEBORG NÄR BOHUSSLÖJD FÖRSVANN FRÅN AVENYN

Efter 104 år gick Bohusslöjd i konkurs!
Det finns vissa affärer som man verkligen sörjer när de försvinner. Bohusslöjd är en sådan affär (den blev offer för höjd hyra). Den låg mitt på Avenyn med sina enormt stora skyltfönster där västsvenska hantverkare fick en chans att sälja sina alster. Det fanns en säker hand som styrde urvalet och skyltningen och gjorde Bohusslöjd  till en estetisk pärla. Affären var en tillgång för Göteborg. Den attraherade turister och det var just det fina läget som förmodligen gjorde att affären kunde överleva med de höga priserna som måste finnas för genuint hantverk.
Men tyvärr fick de flytta till en avlägsen gata där de inte längre syntes på samma sätt och därför inte kunde kunde fånga in turister eller impulsköpare. Många av de saker som ställdes ut var ju hantverkares unika, enstaka mästerverk som när man såg dem för första gången, kanske blev förälskad i och köpte. Men man var tvungen att se dom!
Göteborg får nog tänka kreativt i sådana här sammanhang. Bohusslöjd var viktig för turismen. Idag finns det på samma ställe en kedjebutik med mycket eleganta varor men som turisterna förmodligen har mängder av i sitt eget land. Hela centrala stan är för övrigt PROPPFULL med butiker som säljer massproducerade design-prylar från Asien som turisterna känner igen från de egna butikerna hemmavid. Skall inte Göteborg erbjuda något unikt på vår paradgata? Skall vi inte vara stolta och visa upp vad våra lokala hantverkare kan åstadkomma? 

Det måste bli ett nytänk. Absolut viktiga butiker som Bohusslöjd (och Lerverk) bör subventioneras antingen av kommunen eller av hyresvärden, eller i kombination.  Den som köper upp fastigheter runt Avenyn får vara så vänlig och ta sitt ansvar, inte bara förädla fastigheterna och inkassera den högsta hyran utan även ha i åtanke "andra" värden. Pengar är inte allt. Kanske en skylt att  Göteborgs hantverkare sponsras av XX (kanske fastighetsägaren). Bra reklam som kan löna sig.
Det blir alltså bakläxa på detta och Viktor Trappsteg ser fram emot ett Västsvensk Hantverkscentrum (eller Bohusslöjd återuppståndet) på central plats i Göteborg.
Snabbt som ögat.

1 kommentar:

  1. Det är sorgligt att Bohusslöjd försvunnit. Det har funnits så länge jag minns och har haft mycket fina hantverk i sin affär.

    Det visar tyvärr bara att färre uppskattar (eller inte har råd längre) att köpa riktigt hantverk :(

    Vi subventionerar så mycket annat (operan t ex) så varför inte detta?

    SvaraRadera