22 mars 2010

HÖNÖBAGERIET PÅ MOLINSGATAN

Många minnen är förknippade med mat.


Ett minne är de varma hönökakor man kunde köpa direkt från HÖNÖBAGERIET på Molinsgatan i Göteborg. De bakades i en vedeldad ugn. En del hönökakor blev just därför lite ojämna eller lite för mycket bakade, så de såldes billigt till eleverna i Landalaskolan, Götabergsskolan och Hvidtfeldtska läroverket som alla låg i närheten av bageriet.

De var bättre än godis och kostade femtio öre. Vi åt dem varma, utan något på, direkt ur påsen. Särskilt de som var lite brända var de godaste. Mums!

Bageriet hade startat 1914 på Hönö av en kvinna som hette Jenny med sju barn. 1935 flyttades bageriet till Molinsgatan i Göteborg. Den vedeldade ugnen behölls in på sjuttiotalet.

Läs även inslagen från Landalaskolan om glassfabriken och badinrättningen.

3 kommentarer:

 1. Gick på Götebessskolen 1-2 - 4te9, 3an i Landala. Hönökakan från Molinsgatan va gööörgo, man kunde få den med lite salt på också. Av en händelse köpte jag en "hålkaka" från Brobackens bageri och mitt smakminne sa mig att detta var mycket nära Molinskakan. Såg änna Molinsgatan framför mig, blev 12 år. (Detta är inte reklam, bara beskrivning av en upplevelse)
  Hälsning från en som började skolen 1957.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saltet, ja det glömde jag. Det gjorde dom ännu godare.
   På Landalaskolan fick man egentligen inte lämna skolgården under rasterna, så många hade den inköpta hönökakan i papperspåsen innanför jackan. Varmt och gott. Man nöp av en bit åt gången och stoppade i munnen. Mums! / Leif Södergren

   Radera
  2. Gick i Landala-Götaberg 1951-57 o jag glömmer aldrig dessa hönökakor speciellt de lite brända.

   Radera