1 apr. 2012

MÄNNISKAN OCH VALAR


Vi människor har alltid varit fascinerade av valar (romanen Moby Dick är ett bra exempel) och när en blåvalshanne strandade i Askimsviken 1865 blev det en väldans uppståndelse. Valen blev så småningom uppstoppad (den enda i hela världen) och finns på Göteborgs Naturhistoriska Museum i Göteborg (de historiska bilderna är från deras samlingar)

Valen som fångades i Askimsviken 1865, tavla i Dalastil av  Leif Sodergren
Den "Malmska" valen är en ung blåvalshanne, som strandade i Askimsviken, vid Näset (dåvarande Backa) söder om Göteborg den 29 oktober 1865. Valen, som var över 16,41 meter lång och vägde 25 ton, hittades klockan nio[1] på morgonen av de två fiskarna Carl Hansson och Olof Larsson från Backa i dåvarande Frölunda socken. (Wikipedia)
De båda männen tillbringade två dagar med att döda valen. DirektörJames Dickson köpte valen den 1 november[2] för 1 500 riksdaler riksmynt och donerade den till Göteborgs Museum (Ostindiska huset), där August Wilhelm Malm, som var intendent påzoologiska avdelningen, fick ta hand om den. Först trodde man att det var en helt ny art av val man funnit, och Malm döpte den efter sin fru till Balaenoptera carolinae. Men snart förstod man att det var en ung blåval. (Wikipedia)
Med hjälp av tre[2] ångbåtar drog man loss valen (som då luktade väldigt illa) och bogserade den med pråmar tillLindholmens mekaniska verkstads upphalningsbädd via Saltholmen, där Malm tillsammans med museets konservator A J Malmgren bearbetade valen. Under de första dagarna som valen anlänt till Lindholmen tog man betalt av åskådarna vilket inbringade 1 700 riksdaler riksmynt. Under utställningstiden i Göteborg besöktes valen av uppskattningsvis 20 000 personer.[3] (Wikipedia)
Sammanlagt kostade det 15 000 Riksdaler Rmt att färdigställa djuret, pengar som ett antal kända Göteborgsfamiljer bidrog med. I mars 1866 donerade Malm sin andel av valen till Göteborgs Museum.
Idag har valen en egen sal i Göteborgs Naturhistoriska Museum. Läs mer här


DET MYCKET SPECIELLA MED ATT KLIVA IN I EN VAL !
Vid konserveringen av valen öppnade Malm valens buk och inredde den med sittgrupper.[6] Vissa källor anger också att där inrättades ett litet kafé i valens innandöme, där det bland annat serverades kaffe och punsch. Ingången var genom gapet som man kunde veva upp. Efter att ha varit öppet i många år, stängdes kaféet då det blivit ett tillhåll för älskande par och då ett speciellt par överraskades i en alltför intim situation.[7][8][9] (Wikipedia)
Det var kanske roligt att fika i en val, men för många religiösa, var det något alldeles speciellt att kliva in i en val, man tänkte på Jona i valfiskens buk, och många amerikanska turister vallfärdade till Naturhistoriska museet 1965 när valen öppnades för allmänheten i samband med 100-års jubileet av valens infångande.
I Tyskland ville man också kliva in i valens buk.
Det där med Jona som slukades av en val har alltid fascinerat människor.
JONA I VALFISKENS BUK - målning i akryl 60x80 cm av Leif Södergren

Det var meningen att Jona skulle åka till staden Nineve och predika för Guds räkning, men han stack iväg och gömde sig på ett skepp. Det är en lång historia, det blir en storm, Jona kastas överbord och slukas av en vallfisk. Jona ångrar sig efter att ha tillbringat tre dagar i valfiskens buk. Så Gud beordrar valen att spotta upp Jona på land och därefter beger sig den ångerfulle Jona till Nineve och gör vad han skulle gjort från början, uppmana invånarna där att bättra sig. Läs mer om Jona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar