6 apr. 2009

NOSTALGI I PARTI


Två underbara böcker,
Robert Garellicks fantastika samling av bilder av gamla Göteborg.

När jag tittar på bilderna och de gamla husen kommer minnena tillbaka från 50-60-talet.
Haga, Annedal, Landala, Masthugget och delar av Majorna -- husen höll på att förfalla.
Det var bestämt att dessa hus skulle rivas. De som bodde där skulle flytta till Kortedala eller Biskopsgården, till moderna lägenheter.
Hyresregleringen gjorde att fastighetsägare inte hade råd att underhålla stenhusen i Vasastan. De som hade en lägenhet där bodde billigt.
En stor del av centrala sta'n bestod av hus i mycket dåligt skick, i många fall, riktiga ruckel. Det kanske kan förklara att folk gick med på rivning av det gamla...

Ett minne kommer tillbaka som kanske belyser hur man tänkte då. En granne till oss i huset där det fanns mängder med fina spegeldörrar hade "moderniserat" sin lägenhet. Hon var stolt och ville visa upp hur duktig hon var. Och vad var det då?
Jo, hon hade satt en lister runt spegeldörrarna och spikat masonit över för att ge en "modern" känsla till lägenheten. Modernt och inte damm-samlande !
Och detta var hon stolt över - - och vi imponerade av.
Märkligt.

1 kommentar:

  1. Detta känner jag väl igen från slutet av 60-talet och 70-talet då många av mina vänner bodde i omoderna och halvmoderna lägenheter i Haga, Annedal och Landala. De förra hade inga bekvämligheter alls (det som låg på gården får väl kallas för obekvämlighet), de senare hade oftast toa inne men den kunde ligga på svalen och delas med andra.

    Kallvatten var standard och skruttig gasspis, som dock kalla vintermornar kunde vara det snabbaste sättet att få upp värmen i lägenheten.

    En specialvariant var de s k spisrummen, dvs ett rum med oftast vedspis! för uppvärmning och matlagning.

    När de nya stadsdelarna började byggas i Angered på 70-talet var det många som var glada över att få flytta dit. Hur många som är kvar idag vet jag inte, jag har tyvärr förlorat kontakten med de flesta.

    SvaraRadera