28 okt. 2018

I BLENDAS BAKSTUGA PÅ RÖRÖ PÅ SEXTIOTALET

När folk talar om att resa till Kina för att besöka den kinesiska muren låter det väldigt intressant, men det som jag för tillfället mest längtar efter är att kunna resa tillbaka i tiden, till den dagen någon gång på sextiotalet som Blenda och Viola bakade Rörö-kakor i den vedeldade ugnen . 
Tänk hur det måste ha doftat av färsk björkved och nybakat bröd. Och tänk på stämningen där med farbror Knut och Kajsa som hjälpte till. Det måste vara torr björkved och det tar tid att få ugnen varm. Allt detta kan (kunde) Blenda och Viola på sina fem fingrar. Alla på fotografierna är döda men de lever ändå kvar på något sätt via dessa bilder. Vad roligt det skulle ha varit - att få vara med i den varma bakstugan när de var färdiga - när de kokade kaffe och smakade på det nybakade brödet. 




I min bok FOOD & FOLK som är skriven på engelska ingår en beskrivning av denna dagen. Här finns lite mer material från boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar