15 dec. 2012

HAR SALUHALLEN FÖRLORAT SIN MAGI?

Saluhallen i Göteborg har renoverats för 176 miljoner kronor och Göteborgs-Postens Mark Isitt (12 december 2012) var inte nådig när han skrev att renoveringen hade förstört den gamla känslan. Han ansåg att det borde anlitats en arkitekt med känsla för att bevara det gamla. Isitt säger att en byggnadsingenjör lett projektet istället. Man har behandlat Saluhallen som en bamba, skrev han. Bäst att titta själva. 
Här är den gamla Saluhallen med sin gjutjärnskonstruktion från 1800-talet.

Kärt minne...
Inga rör i taket.
Efter renoveringen: Snickerierna är fina och diskarna naturligtvis mycket snyggare och allt tekniskt är bättre.
Golvet fint ochså. MEN...

Men kunde man inte byggt så att all denna bröten inte behöver synas?
Varför dessa blänkande ventilationstrummor? Och alla vita rör? Och elektriska dosor?
Varför har man inte valt gammaldags armaturer? Det finns säkert mycket att välja på nuförtiden. Och varför alla bländande energisparlampor. Bländskydd finns ju att köpa. Och massor av kritvita fläktburkar överallt. Rören och elledningarna är säkert bra installerade, men detta kunde gjorts med större finess.

I äldre hus, när hantverkare sätter upp belysning och drar nya ledningar blir det oftast utan översyn av en arkitekt och då kan det bli olyckligt som här  och här och här. Men nu har man spenderat 176 miljoner och låtit bli att anlita en arkitektexpert på att bevara gammal miljö. Om ett tiotal år, om staden har råd, så kommer man säkert att göra om allt på rätt sätt.
Isitt skrev en del om den gamla trappan som byggts om.
Isitt tycker att man borde bevarat det gamla bättre. Kankse något gjutjärnsstaket från sekelskiftet?
Kan någon måla konsollerna undertill, gråa tack!


Man undrar om engelsmännen skulle över huvud tänka på att invadera denna fina Saluhall i Halifax med vita rör och folieklädda ventilationstrummor och bländande energisparlampor. Knappast. Bild Wikipedia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar