3 okt. 2012

GLASS I LANDALA

Landalaskolan byggdes 1892 och hade egen badinrättning med en mängd små badkar och en mindre bassäng som arbetarbarnen från Landala fick bada i. De hade ju inga egna badrum hemma, bara en kallvattens-vask i köket och utedass på gården. Lägenheterna för de stora barnfamiljerna bestod oftast av ett rum och kök.
När jag gick i Landala-skolan för längesedan (femtiotalet), bodde de flesta klasskamraterna i Guldheden. Bara en klasskamrat bodde i det nedgångna Landala som de från Guldheden föraktfullt kallade för "FPK" (Förenade Pös-Kvarter). Under hela året fanns varma Hönökakor att köpa på Hönöbageriet på Molinsgatan, men på våren kunde vi inte hålla oss från Landala -- där fanns nämligen en glassfabrik som gjorde den mest underbart goda glass. Folk kom från hela sta'n för att handla glass där.

Glassen gjordes på mycket gammaldags sätt i höga trätunnor med is runtom och drevs av band som förmodligen rörde om glassen i kärlen medan is och salt kylde. Alltså väldigt gammaldags. Allt detta kunde man se när man kikade in från gatan. Utanför stod alltid ett amerikansk vrålåk som tillhörde ägaren (en mörkhårig herre) och en av de anställda damerna tycktes alltid vara i färd med att tvätta eller putsa bilen.
 Jag har ofta tänkt på glassfabriken men visste aldrig vad den hette förrän jag hittade detta foto:

Tillhörande test till fotot från gamla Landalapoken Ingemars hemsida. (Här finns många gamla foton från Landala)
"Landalagatan norrifrån, till höger Törnkvists glassfabrik"
Nu vet jag äntligen namnet på den. TACK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar