11 maj 2016

EN AMERIKANSK SNILLEBLIXT -- DAGIS PÅ ÄLDREBOENDE

Klicka på den vita pilen för att se filmen:


"Låten barnen komma till mig" sade Jesus. Och det är precis vad man gjort på detta amerikanska äldreboende och det har blivit oerhört lyckat. De äldre lever upp när de läser eller leker med barnen. De blir upplivade och motiverade. Och för barnen är det bra också.
Läs mer om dagiset här.  Och här.
Det hela är faktiskt väldigt klokt och fint tänkt. Synd att det inte skulle gå att genomföra i Sverige. 
Här i Sverige har vi nämligen lagt ned över trettiotusen platser på äldreboende när vi istället skulle byggt ännu mer. De som hamnar på våra äldreboende är alldeles för sjuka för att njuta av omhändertagandet och på tok för sjuka att ta emot några små barn som de kan göra i Amerika. När man efter (ofta lång kamp med myndigheter - och hur kul är det men en fight i slutet av livet?) hamnar på ett äldreboende i Sverige är vistelsen vanligtvis inte speciellt långvarig. Lite tillspetsat  är det en vistelse i "dödens väntrum". 
Är Sverige verkligen ett fattigt land som inte kan ta hand om sina äldre som de gör utomlands? I vilket fall känns det  som vi svenskar (politikerna som bestämmer)  är fattiga i anden och tomma själen. Något fel är det.
(Läs mer om kriget mot svenska pensionärer)


Här  är några bilder (screen prints från diverse filmer som finns på nätet) som visar hur barnen och de äldre agerar tillsammans. Det är riktigt rörande. 
Äldreboendet har 400 äldre och 125 barn på dagiset. 
Det poängteras i filmen att vissa dementa och de små barnen står faktiskt på samma nivå så när de ritar och målar har de mycket gemensamt, dels i förmåga och i resultat.


Här samsas rullatorer och leksaker, äldre och unga på ett så härligt och "normalt" sätt.

Barn som får lära sig att umgås med äldre på ett naturligt sätt blir därigenom bättre människor.
Många barn växer upp utan äldre människor. Förr i tiden när generationerna bodde tillsammans och tillsammans uppfostrade barnen, då fick barnen en naturlig kontakt med äldre människor som de nu får i detta "konstgjorda" och föredömliga arrangemang.

Dementa blir ofta oroliga och kontakten med barnen har en lugnande påverkan.Klicka på den vita pilen för att se en film till:Klicka på den vita pilen för att se en film till:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar