1 sep. 2012

TILL ANNA MANNHEIMER INFÖR ÅLDRANDET
Jag läser alltid Anna Mannheimers krönika i Göteborg-Postens TVÅ DAGAR. 
Idag är hon fundersam inför sin ålderdom. Hon tänker vara förberedd.Vill inte bli tagen på sängen. Hon har skrivit en lista på saker som hon skall komma ihåg att göra när hon blir gammal. Så jag tänkte kommentera och ge några råd. Om jag får.

1.
FOTOGRAFI
Det är en sak som du bör göra idag. Ta ett foto på dig själv nu när du är i dina dagars kraft. Rama in det och ha det förberett att sätta bredvid dig när du ligger på Ortopeden på Mölndal med brutet lårben, och är en liten kvinna med krull-permanentat vitt hår och ser likadan ut som alla de andra kvinnorna med permanentat vitt hår i sängarna bredvid dig. Då kan personalen titta på fotografiet och se dig som du var en gång och du får en identitet på ett helt annat sätt. Kan vara bra när hemtjänsten kommer också. Gör gärna en stor fin fotobok som kan ligga framme. Skjut inte upp det! 

2.
NYTVÄTTADE LAKAN
Du vill alltid ha nytvättade lakan i sängen när du är gammal.. 
Det får du nog någon gång varannan vecka eller så - hemtjänstens regler gäller.

3. 
LÅNG DUSCH
Du vill duscha riktigt länge och riktigt varmt när du blir gammal.
Hemtjänsten har räknat ut på minuten hur länge en dusch skall ta och hur ofta du får den. En gång i veckan är det visst.

3.
FÖRÄNDRINGAR
Du säger att din mamma som bara är åttio är ovillig till förändringar. Men det är en sak som du får räkna med som äldre om du har hemtjänst. Förändringar till tusen. Äldre vill ha kontinuitet och inga förändringar, men då skall du inte använda hemtjänsten. Där ändras allt hela tiden.Du kanske fäster dig vid någon speciell personal som är extra omtänksam och det är många verkligen. Men fäst dig inte vid någon, för den personen blir förmodligen omplacerad och flyttad till andra vårdtagare. Personalen som vill väl, utnyttjas maximalt och då kommer inte alltid dina behov som kund i första rummet. Och var beredd på  att det kommer att dyka upp nya ansikten kontinuerligt (många vikarier) som du förmodligen får ge instruktioner. Om du har förmånen att kunna tala. Annars blir det som det blir. 

4.
BARN
Du har inte nämnt dina barn, men de kommer att ha en viktig del i din vård annars går det knappast.  Det är bra att ha många barn. Kanske något barn bor nära dig på gamledar. Ovärderligt. De behöver samordna din vård med hemtjänstens olika team, biståndsbedömare, arbetsteurapeut, hemsjukvårdens sköterskor, vårdcentralens läkare. Tro det eller ej, men de läkare som kommer hem till dig (ibland motvilligt)  från landstingets vårdcentraler och sköterskorna som kommer från kommunen -- de kan inte gå in i varandras journaler. De har samma patient, men  olika datasystem och vet märkligt nog inte inte alltid vad de andra gör. Patient-osäkert? Ja. Det är här barnen kommer in. De får hålla kollen på det hela.
En sak till: Om du varit inne på sjukhus, måste barnen bevaka att när du blir utskriven, att sjuhuset verkligen skickar din journal (ofta via fax) till vårdcentralen. Det missas rätt ofta.Vårdcentralen och sjuhusen kommer nämligen inte åt varandras journaler. Sekretessen! Annars kan vårdcentralens läkare bli tagen på sängen och säga att han/hon inte har någon aning om vad som skett under sjukhusvistelsen. Och viktig tid går förlorad när saker rättas till av barn som behöver sköta sina egna jobb.
När myndigheter delar upp vården på olika enheter, som vårdtagare och anhöriga  tvingas hålla kontakt med -- då är det lätt att försämra. Söndra och härska. Folk  blir förvirrade och vimmelkantiga av alla dessa kontakter. Vem är det egentligen man "kämpar" mot? De orkar helt enkelt inte. Så fostra starka barn som älskar dig. De kommer att behövas.

5.
TVÄTTAR
Du undrar om hemtjänsten tvättar och manglar.  Det gör de, men det är ett speciellt team. Om du kissat på dig, får inte personalen som bytt på dig, lägga in den pissiga tvätten i tvättmaskinen direkt och sätta på maskinen. Det skall teamet som tvättar, städar och handlar göra. Kallas för Göteborgs-modellen. Har visst något med "valfrihet" att göra (se upp med det ordet, det betyder ofta något motsatt). Och gud vet när tvätt-teamet kommer nästa gång. Så ha gott om linne och kläder. Läste nyligen i GP att vissa stadsdelsnämnder har slutat med att tvätta för äldre - hur de nu kan göra det med gälland lagstiftning. Der har diskuterats att företaget Samhall skulle sköta tvätten. Hurra! Ytterligare någon man skall hålla kontakt med. Mer för barnen att göra.

6.
KATT
Du vill ha en trivsam katt när du blir gammal - som sköter sig själv.
Eftersom så många är allergiska nuförtiden så kanske det inte funkar med hemtjänsten. men försök.
Kanske en liten konstgjord katt? Den ger ett trivsamt intryck och du slipper mata den eller tömma kattlådan. Vet i katten om hemtjänsten skulle  tömma kattlådan. Är det ett "vårdbehov"? Så köp en liten kisse som på bilden nedan. Den kostade runt hundralappen och ger en känsla av välbehag. När man blir äldre får man ju kompromissa...På rätt mycket.

Pris: Under hundralappen.
Päls av polyester.
 Håller livet ut.
Jamar inte tyvärr.


1 kommentar:

  1. Ha ha! Tack för tipsen. Jag inser att jag måste gifta mig jäkligt rikt och omedelbart försöka skaffa fler barn. Hur nu det ska gå till i min redan höga ålder.
    Men katt. Det ska jag ha! Anna M

    SvaraRadera