11 feb. 2012

MARY NONNEN PÅ LISEBERG - MÅNGA TALANGER

Jag blev glad när jag snubblade över denna teckning (från Regionarkivet) av Mary Nonnen som ju en gång i tiden bodde på Liseberg med sin familj. Helena Werner på Regionarkivet har skrivit mycket trevligt om henne:

"En av de mångbegåvade systrarna på landeriet Liseberg i Göteborg var Mary Nonnen (1808-1903). Hon ägnade sig bland annat åt att undervisa i den privatskola som systrarna hade på Liseberg, men hon arbetade också som trädgårdsmästare och planerade och vårdade ägorna kring landeriet Liseberg. Under hennes ledning odlades havre, frukt, grönsaker och blommor till försäljning. Hon var även amatörarkitekt, vilket framgår av en ritning från 1857 till ett tvåvåningshus som kom att kallas Lisetorp, och som hörde till Lisebergs landeri. Det låg på Örgrytevägen 5. Lisetorp hade från början varit magasin och legat på berget: "

Karta och text från Regionarkivet
"Man promenerade ut över berget, och redaktör Hedlund fick syn på ett gammalt magasin, som stod till ingen nytta. Han hade alltid goda idéer och förslag och påpekade genast, att de borde flytta byggnaden närmare landsvägen och inreda den till tvårumslägenheter att hyra ut. Mary insåg att detta var en god och praktisk plan och beslöt att följa rådet. Hedlunds intresse för saken gjorde, att han en annan dag åter kom ut och hjälpte Mary sätta upp kontrakt med en bonde, som skulle vara byggmästare, och så blev det gamla magasinet förvandlat till Lisetorp med åtta små våningar, som blevo en god inkomstkälla för systrarna. (Nonnen, E. "Systrarna på Liseberg, Kabusa, Göteborg 2008 s. 165)"
Läs mer om huset  här.
Barnen Nonnen på Liseberg. Från vänster:Anne, Charlotte, Emily, Mary och Edward.
Efter akvarell av den äldsta och gifta systern Fanny.
från Boken om Liseberg av Erik Bergendahl 1947

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar