30 jan. 2012

NYTT HOTELL I STA'N

CLARION HOTEL POST heter det nya hotellet i Göteborg. Det ligger på Centralstationen. Byggnaden var en gång centralpost i Göteborg. Se invigningen.
Det var en oerhört påkostad byggnad som byggdes i nyklassicistisk stil 1925 (två år efter världsutställningen i Göteborg). Här finner man den nationalromantiska påverkan i materialet: svenskt tegel i fasaden, svenskt skiffer till taket och svensk granit samt genuint hantverk  överallt. Notera det nyklassicistiska intresset för "bruket av ordningar (fristående kolonner eller pilastrar),pedimententablementfriser och klassiska dekorornament." (Wikipedia)

Nya skulpturer på höga stålstänger tillhör hotellet.
Den nya ingången med guldmosaik  kanske inte riktigt hör ihop med de nationalromantiska ideerna om inhemska material, men guldmosaiken försvinner nästan mot det gula teglet. 

Någon gillar guld i detta projektet, det finns nämligen en enormt lång guldsoffa i baren också, se nedan. Kanske lite överrumplande och ovant, men definitivt lite nyttigt för de som gillar minimalism och alltför mycket vitmålade möbler.
Det är roligt att denna pampiga byggnad fått ett liv igen.

 Här är en utplattad postbil på väggen. Inredningen är mysig och välkomnande - inga otrevliga lysrör. Det enda som glittrar är den stora disken i kristall nedan.
Disken är av kristall från Kosta-Boda och ju ganska fantastisk. 
Denna lokal som kan användas som konferensrum eller matsal var tidigare postkontor.
Bild från http://www.thenewfaceofgothenburg.com/
Swimmingpool på taket
Bild från http://www.thenewfaceofgothenburg.com/
Hur bygger man en kub som skall passa ihop med det gamla huset? Arkitekten lär ha försökt med skiffer på fasaden för att repetera takskiffret i det gamla huset, samt annat, men det liksom märks inte. Tack för försöket herr arkitekt. Lika bra att bestämma sig för att tycka om kuben för den behövs ju för hotellrummen. Det är ju underbart att den stora kolossen på Centralstationen äntligen vaknat till liv - och vilket liv!
Verkligen mysig och orginell inredning. Inbjudande. Sveriges längsta guldsoffa? Jag skulle aldrig skaffa mig en guldsoffa, men jag kände mig oerhört "hemma" och ville slå mig ner.
Kul bokhylla.


1 kommentar:

  1. Mycket intressanta bilder och info om det gamla posthuset. Glasdisken och den festliga bokhyllan gillade jag bäst.
    Informationen om systrarna Nonnen och Liseberg var otroligt intressant för mig som inte visste mycket om Lisebergs fd "invånare" el kanske rättare sagt, grundare.
    Ann

    SvaraRadera