4 okt. 2011

FOLKETS MIKROFON


En intressant aspekt i den amerikanska proteströrelsen mot bankerna på Wall Street som sprider sig över hela USA, är "folkets mikrofon" - lösningen på förbudet mot högtalare. Gruppen som står runt talaren upprepar ord för ord och även tonfallet, så att alla andra kan höra. Det tar sin tid, men det blir rörande effektfullt när en hel grupp upprepar den just talade meningen. En slags skandering som förstärker budskapet och gör det mer effektfullt. De som protesterar har ett möte varje kväll och ungdomarna har utvecklat en egen demokrati som avhandlar diverse praktiska frågor. De kommentatorer som varit där har varit märkbart påverkade av processen. 
Här talar Michael Moore och de omkring honom repeterar det han säger.
De som ockuperar har en egen hemsida och folk från hela världen donerar och köper pizza till dem genom att beställa på en pizzeria i närheten  som levereras till de som protesterar. 
-Mer info från SVT och Chicago Sun-Times samt Salon
-För den som vill se bilder, se bildspel (Det finns 30.000 bilder) Nya kommer hela tiden (Jämför GPs bild idag från TT där de visar 4 demonstranter)

-Varför demonstreras det? Läs deras personliga berättelser. Intressant!
Keith Olbermann läser det första gemensamma uttalandet.
Uppdaterat 9 oktober: VARFÖR SÅ TYST?
-Fortfarande finns ingen artikel om detta i GP? Bara korta kärva notiser från TT. Varför denna tystnad? Arabiska medier känner igen sitt eget uppror i det amerikanska och har visat mycket större intresse  än sedvanliga medier i USA, skriver Anne-marie Slaughter i New York Times.
Måste säga att DN borde skämmas för en absolut "icke-nyhet" från USA - när det alltmer fattiga amerikanska folket (de 99 procenten) försöker tala till världen och berätta  hur de har det. Deras röster är verkliga nyheter och en yppperlig chans att försöka förstå varför denna proteströrele täcker hela landet. Sådant brukar journalister vara intresserade av. Men nu: TYST.
Denna kvinnan berättar att hon inte kunnat gå till en läkare på 16 år. Orsak? Ingen försäkring. Hon är en av de många desperata amerikanarna som berättar om sin situation.
 Klicka man på "previous page" för att se mer berättelser. Detta är nyttig läsning för oss svenskar.

1 kommentar:

  1. Hej, jag har länkat till detta inlägg från min blogg. Hoppas det är okej.

    vänligen / Kajsa

    http://raktuppat.blogspot.com

    SvaraRadera