11 jan. 2010

FINNS MAL?


Vad har hänt med alla mal?
På femtiotalet hade varenda veckotidning mängder med annonser.
En ansvarsfull husmor sprutade allt ylle, tröjor och kavajer, varje vår och stoppade in kläderna i speciella malgarderober. Det var en kamp mot malens larver som annars under sommaren kunde tugga sönder kläderna.

En anledning till att vi inte har samma problem längre beror nog på dagens garderober som tillverkas av spånplattor. Spånplattorna innehåller nämligen formaldehyd (giftigt) som förmodligen fungerar som att malmedel. Men det är bara en teori.
Vad det än beror på, så är det skönt att slippa det jobbiga sprutandet.

1 kommentar:

 1. Hej Leif!

  När jag gick stickkursen pratade "fröken" jättemycket om mal. Jag som aldrig märkt av några!

  Bl a berättade hon att hon ärvt löpare eller vad det var av en gammal faster (eller det var kanske något virkat förresten). Hon hade undrat varför de såg så konstiga ut och förstod att det var hål i dem. Då hade hon erinrat sig att fastern på äldre dar inte varit så noga med att lägga bort handarbetet när hon fikade och matsmulorna hade blivit mat för malen. Likadant beklagade sig vår fröken över stick-kaféer där man sitter och äter och stickar samtidigt. Sen hade hon en gång fått en stor påse garn som hade blivit över från någon skola. Dock hade man inte förvarat den ordentligt så det var några flygfän i och man fick slänga allting.

  Hon talade också om att slänga ut mattorna i snön (som mamma gör) för att få bort kvalster. Jag gjorde det faktiskt själv nu på jullovet!

  Nej, jag håller med dig om att det är konstigt att man inte talar om mal. Men jag tror man har andra tyger, trikå (som blivit vanligt för att man slipper stryka) samt att man byter sina kläder mycket oftare nuförtiden. Om man ger kläderna till Myrorna efter några säsonger hinner det kanske inte bli mal i dem.

  Kram Marie

  SvaraRadera