14 sep. 2009

DAMERNAS DETEKTIVBYRÅ: MEDICIN MOT STRESSDet är alltid lika roligt att läsa Alexander McCalls senaste bok i serien Damernas Detektivbyrå.
MIRAKLET PÅ SPEEDY MOTORS är bok nummer nio och två till är planerade.

Alexander McCall Smith som även är professor i medicinsk etik och är gammal nog för att kunna kallas vis, låter Precious Ramotswe, innehavaren av detektivbyrån i Botswana, uttrycka vad han själv säkert står bakom, ett sunt förnuft, en kärleksfullhet, förståelse, vishet och respekt för människorna i den lilla staden i Botswana.

Här har kvinnor definitivt övertaget och mycket av humor ligger i kvinnornas vetskap hur män fungerar (ologiska, fåfänga och utan förståelse hur kvinnor fungerar) och hur de kan styras på ett smart sätt så att de tror att det är de som bestämmer. En kvinnlig god vän som inte tittat så noga på författarens namn vägrade att tro att en man skrivit dessa böcker.

Jag undrar verkligen om en filmatisering kan fånga författarens respektullt humoristiska beskrivning. Det är just tonen i berättandet som är så otroligt behaglig. Man mår helt enkelt gott av att läsa böckerna. Man går ner i varv och myser tillsammans med författaren. Här finns inga mobiltelefoner. Här dricks afrikanskt koffeinfritt rött the i stora mängder och det är helt OK att bara sitta och fundera på livet och vara nöjd. Här uppskattades de små sakerna i livet. Ja, det hela är mycket charmigt.

Avstressande till tusen och en ren njutning!

1 kommentar: