19 juli 2014

1909: KÄRLEK OCH STORSTREJK

Sommaren 1909 var ett viktigt år ur många synvinklar.
På Särö där min morfar Folke som ung bodde med sin familj, var det inte kungens ankomst som var den stora uppståndelsen den sommaren. För den tjugotreårige Folke Jonsson var ankomsten av hans amerikanska fästmö Olga Dawson och hennes familj det mest betydelsefulla i hans liv just då. Folke hade träffat den artonåriga Olga i Bryssel samma år och bröllopet var planerat i Paris i oktober. Men dessförinnan skulle den amerikanska familjen lära känna Folkes svenska familj och det skedde på Särö sommaren 1909

Folkes pappa, grosshandlare Axel Jonsson bodde på Avenyn 2 i Göteborg och hade sommarstället "Beay Rivage" på Särö. Olga och hennes familj bodde strax intill på Särö, i "Paviljongerna", där de hyrt tre rum och en balkong. Det var en lycklig tid för Olga och Folke. Men de måste vara skilda åt under två månader tills de återigen skulle förenas i Paris för giftermålet den 18 oktober. 

Olga och hennes familj var på resande fot, mest i Tyskland och Folke skulle arbeta i familjeföretaget Jonsson, Sternhagen & Co., -- men just då, i augusti 1909 utbröt en storstrejk och hela Sverige var lamslaget. Familjeföretagets sågverk stod helt stilla. Ingen export av trävaror till England. Folke hade inget att göra. Visserligen blev hans kärleksbrev väldigt långa, men tiden gick så ofantligt långsamt. I breven till Olga skriver Folke om hur strejken påverkar företaget och familjen. 

Folkes brev till Olga började 1909 och fortsatte till 1961.
Olga som var amerikanska hade sin familj i Florida. Folke insåg snart att om man gifter sig med en kvinna från en annan kontinent och denna kvinna är charmerande oberoende, påhittig och modig, och dessutom har en egen inkomst, då får man räkna med att hon vill besöka sitt hemland någon enstaka gång -- eller flera gånger -- eller mer än flera gånger.  

Folke som var en känslig själ saknade Olga kolossalt när hon var bortrest. Han “talade” med henne i sina många brev. Olga sparade Folkes brev (skrivna på engelska) i de ursprungliga kuverten, i prydliga buntar sammanhållna av band i olika färger. Breven (alla på engelska) var vackert skrivna och mycket rörande -- de vittnade alla om Folkes stora kärlek för henne. 

Nu finns de över hundra år gamla breven i bokform.
Läs mer vad som hände 1909, förlovningen, giftermålet, nytt hem i Göteborg och om deras Lysholmen som byggdes 1918, hur Olga och Folke blev kända personligheter på Särö och mycket mer.


MY DARLING OLGA

Folke Jonsson Letters 1909-1961  Läs mer.
Finns att köpa på ADLIBRIS




































För de som vill se hur Olga och Folke levde, har jag sammanställt en bilderbok med 150 bilder.



OLGA & FOLKE: En bilderbok om en svunnen tid (63 sidor och 150 bilder) av Leif Södergren. Läs mer.
Finns att köpa på ADLIBRIS.COM 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar