15 feb. 2019

"Swedish Grace" : Tändstickspalatset i Stockholm

"Swedish Grace"
TÄNDSTICKSPALATSET i Stockholm
"Tändstickspalatset är en exklusiv kontorsbyggnad i kvarteret Spektern  Västra Trädgårdsgatan 15 i centrala Stockholm. Byggnaden beställdes av finansmannen Ivar Kreuger och ritades av arkitekt Ivar Tengbom. Huset blev helt färdigt i november 1928. Det är ett påkostat byggnadsverk i svensk tjugotalsklassicism skapat av en lång rad av Sveriges främsta formgivare, konstnärer och hantverkare, bland dem Isaac Grünewald, Carl Milles, Carl Malmsten, Simon Gate och Elsa Gullberg.
"Nordisk klassicism, ibland även kallad tjugotalsklassicism, hänvisar till en konstriktning inom arkitektur och formgivning som var vanlig i Norden (DanmarkFinlandNorge och Sverige) från omkring 1910 och in på 1930-talet. I England myntades begreppet Swedish grace som den svenska varianten av art déco." (Från Wikipedia)

Foton Holger Ellgard, Wikipedia













Att Ivar Kreuger kallas för "tändstickskungen" beror på att han märkligt nog lyckades få många länder över hela världen att bevilja honom monopol på tändstickstillverkning. Han var en av världens mest betydande finansmän och lånade ut pengar till länder över hela världen. Hans företag var arrangerade på ett speciellt sätt som bara han kände till och när det hela kraschade, förmodligen beroende på börskraschen i new York 1929, tog han livet av sig. Många svenskar och andra utomlands som hade investerat sina besparingar drabbades av vad som kallades för Kreugerkraschen. Det finns en bra bok om honom skriven av Frank Partnoy, mycket läsvärd. 

Sessionssalen. Grünewalds 18 meter långa monumentalmålning "Morgonrodnad"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar