24 juni 2012

KVINNLIGA KONSTNÄRER I GÖTEBORG

Charlotta Hanner Nordstrand har skrivit en fin artikel med titeln: "Kvinna och Konstnär i Göteborg under 1800-talets slut och 1900-talets första årtionde" (Göteborg Förr och Nu - Göteborgs Hembygdsförbunds Skriftserie XXXIV -2012)

I vårt frigjorda samhälle arbetar kvinnor idag som konstnärer och designers i bloggar och globala nätverk på ett helt annat sätt än förr. Förr kunde kvinnliga konstnärer förnedras genom att vissa av deras tavlor plockades ned på Konstmuseet och tavlorna (illvilligt) placerade/visade på ett annat, mindre prominent ställe i staden. Kvinnorna skulle minsann läras att inte "ta plats".

Artikeln är intressant, mycket fakta för den vetgirige, intressant för mig som alltid är intresserad av den konstnärliga familjen Nonnen på Liseberg. Men det var ju inte precis arbetarkvinnor som utmärkte sig som konstnärer - det var mest välbärgade.

Det som slog mig när jag läste artikeln var detta porträtt av CHARLOTTE MANNHEIMER(1866-1934) Porträttet av Fru Fernanda Nylund skalar bort alla barriärer mellan åskådaren och den porträtterade kvinnan. Där är hon bara! En ung, frisk och vacker kvinna som lutar sig fram emot dig och liksom tittar rakt in i din själ. Det var kanske för utmanande för herrarna på den tiden?
CHARLOTTE MANNHEIMER (1866-1934) av Fru Fernanda Nylund. Detalj
CHARLOTTE MANNHEIMER (1866-1934) av Fru Fernanda Nylund
Göteborgs Konstmuseum GKM 104

125,3 cm X 79,5 cm

15 juni 2012

BRA GJORT CONDECO!

Idag får ett nytt cafe' konkurrera med inredningen på ett helt annat sätt än förr. CONDECO har öppnat ett nytt ställe på Östra Hamngatan som överraskar på många sätt. De antika möblerna har klätts med rustika färgstarka tyger som man inte förväntar sig på rokoko stolar.

Först tror man att lokalen är relativt liten med dessa kul fåtöljer Men längre bak öppnar  sig ett stort  lager- liknade utrymme upp.
Det visar sig att den bakre delen av Condeco består av den gamla biografen Cosmorama  som butiken Lagerhouse (den ligger vägg i vägg) tidigare disponerade. Man ser också bokhandeln på andra våningen bakom en glasvägg. Det är verkligen en visuell överraskning för besökaren. Kul! Och mysigt minsann på ett speciellt avslappnat och välkomnande sätt. Biografen Cosmorama (byggnadsminne?) skymtar fram här och där...
Här är Clark Gable i profil av mässingstråd. Man får tydligen inte göra något åt den gamla biografen. Men det gör det hela intressantare.

Om man tittar riktigt högt upp, när man står allra högst upp, får man syn på detta fina träarbetet som sitter ovanför där den gamla filmduken en gång hängde.

På baksidan (där filmduken en gång fanns) har man öppnat upp detta ståtliga fönster och dörr-parti. Väldigt effektfullt. Kreativ och kul användning av en annars kanske svårhanterlig lokal.

8 juni 2012

KONST PÅ MUGGEN

Digtal teknik möjliggör nu för konstnärer att sälja sin konst på muggen.
Muggarna kan beställas från  USA. Målningarna är av Leif Södergren
"JERUSALEM" av Leif Södergren

"DE TRE VISE MÄNNEN I BETLEHEM" av Leif Södergren

"ZACKEUS I TRÄDET" av leif Södergren

4 juni 2012

MORMOR OLGAS MÅNGA TALANGER

Mormor Olga i Stengården i villa Lysholmen på Särö.
Hon var väldigt konstnärligt lagd och prövade på mycket.
Jag bodde där mycket och trivdes med henne.
En av mormors många oljemålningar.
Mormor dekorerade på vad hon kom åt. Hon lät tillverka lampfötter hos en snickare som hon sedan dekorerade med kinesiskt lack. Hon berättade om en väninna som hade lagt undan en antik lampa med kinesiskt lackarbete hos en av de finare antikvitetshandlarna i Göteborg. Väninnan ville ha smakråd och tog med sig mormor som glatt konstaterade att den hade hon målat. Ägaren blev inte speciellt förtjust.

Mormor berättade stolt att hon gjorde detta mönster på fri hand.

Mormor gjorde många sådana här bridgebord. Jag skulle tippa att hon lät tillverka dom. Hon gav visst två till Gustav V som hon träffade och umgicks med på Särö. Se nedan.


Mormor gav sig även i kast med Dalamåleri.
Denna brudkistan fylld med linne, skänkte mormor till Röda Korsets basar någon gång på femtiotalet. Min mamma hade turen att vinna den.
Insidan på brudkistan
Detalj av insidan på brudkistan.
Mormor dekorerade både skedar, korgar och bakspadar.
Hon var glad över att jag också började måla Dalamålningar.