30 sep. 2011

NÖDEN HAR INGEN LAG ?

 Det blir bara varmare och vi är inte vana vid luftkonditionering på våra breddgrader. Så installationen sker lite tafatt. Men skall det se ut så här mitt i sta'n? Kan vi inte komma upp med bättre lösningar?
Här hänger all på en skör tråd.

Kungstportsplatsen i Göteborg.

En temporär desperat lösning mitt på paradgatan Avenyn (numera borttagen) 

Här kanske man inte kan kösa det bättre eftrsom det är ett äldre hus och ingen vill ha bullret på innergården. Men varför inte måla apparaterna i en kamoflerande tegelröd färg?

Kamoflagefärg här också tack!

En stor burk på taket. Har den ursprungliga arkitekten konsulterats?
Här är en nödlösning.
Preesbyråns kiosk vid Valand byggdes som två kiosker för att den inte skulle verka för stor där den ligger i allen. Numera har de två byggts ihop. Ventilationen löstes via två designade "skorstenar" men nu har man monterat dit två apparater i efterhand. Kunde gjorts snyggare. Arkitekten får tydligen inte vara med i efterhand.

 
Så här får man tydligen lösa ventilationen i ett äldre hus.

26 sep. 2011

PACKHUSPLATSEN: GÖTEBORGSHISTORIA PÅ EN STÅNG

På femtio och sextiotalet var man som göteborgare verkligen medveten om att vi var en sjöfartsstad. Det byggdes nya fartyg på varven som sjösattes med efterföljande tidningsrubriker. Det var fascinerande att se ett nytt fartyg lämna torrdockan och glida ut i älven, assisterad av Röda bolagets bogserbåtar. Hamnens aktiva liv var vid kajerna -- mitt i sta'n så att säga. Vi hade en redarsocité som dominerade skvallerpressen. Ett av de stora rederierna Transatlantic byggde ett palats på Packhusplatsen i Göteborg och i samband med det restes denna fina flaggstång av konstnären Arvid Bryth (1905-1997) som visar vad rederiet Transatlatic sysslade med, handel och transport över hela världen.
Kolla närmare nästa gång du går förbi kanske på väg till Movieline.






 



22 sep. 2011

TYSKLAND MÄSTARE PÅ ATT PUBLICERA BÖCKER

Bokmässan i Göteborg 2011 har som bekant ett tyskt tema. Man firar tysk litteratur i tre olika länder. Emma Engström skriver idag i Göteborgs-Posten under "Litteratur med flytande gränser" att "Kulturen har högre status i Tyskland".  Det ligger en hel i det. Tyska bokförlag publicerar mer böcker än man gör i England och tyska bokförlag har köpt upp en mängd bokförlag utomlands. Bertelsmann äger till exempel anrika amerikanska Random House och Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck äger många amerikanska och engelska förlag som ju låter så "engelska". Om man räknar antalet publicerade böcker som tyskägda bokförlag publicerar världen över, är de i absoluta toppen.  
När den hyllade amerikanske författaren Jonathan Franzen kommer till Bokmässan så kommer han, en svenskättling, för att visa upp sina böcker som ges ut av ett tyskägt förlag, till en bokmässa med ett tyskt tema. Han talar fin tyska, så kanske han frestas att tala tyska istället för engelska? Tyskarna förtjänar verkligen en eloge för sina kultursatsningar.

16 sep. 2011

FÅGELSKÅDNING OCH BOKMÄSSAN FÖR JONATHAN FRANZEN?

När Jonathan Franzen, den högt hyllade amerikanske författaren kommer till Bokmässan i Göteborg kan han passa på att utöva sin hobby, fågelskådning. Här i Göteborg finns ju två sällsynta  örnar som vaktar på var sin sida om en elegant dörr på det gamla Telegrafverket där det ju som bekant finns gott om svalor också. 
Bild från Bokmässan i Göteborg

Jag tycker lite synd om Jonathan Franzen (pappan är förresten svensk) som känner sig tvingad att spela in denna videon. Förmodligen är det ett avtal med bokförlaget som får honom att sitta där som en olycklig hund som inte vill bli badad. Han deklarerar klart sitt motstånd. Sedan, utan att bjuda på ett enda leende, talar han lite om sin bok. Jag har läst THE CORRECTIONS och FREEDOM. Båda rekommenderas! 
När Jonathan Franzen (som också talar tyska) kommer till Göteborg där VOLVO och bokförlaget LEMONGULCHBOOKS har sina huvudkontor, kan han garanteras nästan total anonymitet. Det är få som känner till honom i Sverige. Nu finns äntligen hans böcker översatta.  Här finner Franzen en fin stad med mycket natur tack vare den svenska allemansrätten. Kanske får han tid för lite fågelskådning också?

11 sep. 2011

LUFTKONDITIONERING PÅ SPÅRVAGNEN - VAD ÄR DET?


Här är den enda spårvagnen som det är någorlunda svalt på under heta sommardagar. Den är nästan hundra år gammal.

Här försinner den varma luften ut genom takfönstren.

Åh vad det fläktar fint.
I de "moderna" spårvagnarna är det olidligt hett på sommaren - som i en bakugn. I de allra nyaste spårvagnarna från Italien är "luftkonditioneringen" underdimensionerad och knappt märkbar. Undrar vad turister tycker om det?
I San Diego i Kalifornien har de nya spårvagnarna luftkonditionering. Och där är det inte så mycket varmare än här. Bussarna där har haft luftkonditionering i nästan femtio år.  GP tillfrågade häromåret någon på Spårvägen i Göteborg varför vi inte har luftkonditionering på bussar och spårvagnar i Göteborg. Svaret var ungefär så här - "Det har jag aldrig tänkt på - visste inte att det gick". Man kan förstå varför folk väljer bilen istället. Verkligen synd.

5 sep. 2011

TURISTVÄNLIGA GÖTEBORG ?

Vore det inte omtänksamt med en dekal på engelska? För djärvt? 
Denna egendomliga skjutdörr är speciell för  spårvagnar från sextiotalet.  Hur många gånger har man inte sett utlänningar få panik när dörrarna inte öppnar sig. Hjälpsamma medpassagerare har rusat fram och öppnat dörren i sista sekund.
Tänk att ingen ansvarig på Spårvägen eller i Göteborgs Kommun ansvarig för turism, kommit på att sätta upp en dekal på andra språk. Eller de kanske inte åker kommunalt?